-
Maak de verse spruiten schoon.
-
Snij het kontje van elke spruitje twee vrij diepe insnijdingen.
-
Dit helpt om de kooltjes gelijkmatig te garen.
-
Kook de spruiten beetgaar.
(+/- 10 minuten, naargelang het formaat van de spruitjes).
-
Controleer tussendoor even hoe de garing verloopt.
-
Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
-
Bak de stukjes spek goudbruin krokant in de hete boter.
-
Roer regelmatig in de pot.
-
Giet de spruiten af en schep ze in de pot met spekjes.
-
Laat de spruiten enkele minuten zacht meebakken.
-
Kruiden met wat peper, zout en nootmuskaat.
-
Smelt de boter op een matig vuur.
-
Schep de bloem bij de bruisende boter en roer tot je een roux krijgt.
-
Laat de bloemsmaak er even uitbakken.
-
Schenk de (koude) melk bij het mengsel en roer met garde, tot de saus bindt.
-
Houd deze bechamel voldoende lopend.
-
Neem de pot van het vuur en strooi de gemalen kaas in de saus.
-
Roer met de garde tot je een smeuïge kaassaus krijgt.
-
Knijp een beetje citroensap in de kaassaus
-
Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
-
Roer de saus door de spruitjes met spek.